uut de oolde deuze 371

UUT DE OOLDE DEUZE – 371

In 2014 vond mevr. Trudy Vos een oud schoolschrift uit 1835 in het huis van haar moeder. Het schrift heeft toebehoord aan Grietje Alles Bersma, geboren in 1825 en is inmiddels in het bezit van de historische vereniging.
Grietje is 10 mei 1857 getrouwd met Jacobus Johannes Schurer.
In 1859 werd zoon Johannes geboren en hij kreeg een dochter Grietje.
Deze Grietje trouwde met Frederik Vos.
Ze zouden elkaar ontmoet hebben in hotel Schurer, waar Grietje gewerkt zou hebben.

Afgelopen oktober kwam er weer een mail van Trudy Vos, met de vraag of er bij ons meer bekend was over haar familie. Ik heb haar verwezen naar Lolke Schurer, die veel van de familie Schurer weet.

In de bewonerslijsten van 1918 vond ik op 71B in Lageduurswoude, Johannes Jacob Schurer. Trudy Vos hoorde van een oud tante (Postma) uit Donkerbroek dat Johannes Jacob boer was geweest in een boerderij tegenover 71B, die begin 1900 afgebroken was.
Ze bouwden een nieuw huisje in 1914 voor 700 gulden. Het was één van de twee huisjes naast elkaar van roze zandsteen, die er nu nog staan.
Hij had twee dochters: Grietje en Wietske.

Grietje trouwde met Frederik Vos, afkomstig van Hoogersmilde en ze vertrokken rond 1915 naar Doetinchem. In het boekje over zuivelfabriek “De Eendracht” staat dat Frederik Vos in 1914 botermaker was.
“Mijn grootvader Vos was een kind van Hendrikje Bruggink, een ongehuwde moeder, die later met Gerard Vos trouwde, die het kind echtte. In de jaren 70 van de vorige eeuw wilde mijn vader Johannes, zijn moeders naam Schurer aan de zijne toevoegen. Dit is echter tot zijn verdriet niet gelukt. Vos was niet de echte naam, want de biologische vader van mijn opa was niet bekend en dus was Schurer de enige juiste. Het bleek ook dat Johannes Jacob Schurer een broer had die met onbekende bestemming vertrokken was,” aldus Trudy.

Wietsche Schurer trouwde op 15 mei 1914 met Rense Dongstra en die was ook boer in Lageduurswoude.

Trudy Vos zou ook graag meer willen weten van Grietje Alles Bersma. Uit welke familie zij komt. Is het Bersma of Bergsma?

Jacob Schurer van de Bakkerskamp behoort tot het nageslacht van Jacobus Johannes uit Lageduurswoude.

Nog even terug naar de stamboom van Johannes Jacob:
Hij was de derde zoon van Johannes Matthijs en Egbertje Willems Bruggen. Ze bezaten het logement in het dorp. Eerste zoon Jan Johannes, getrouwd met Trijntje Geerts Akkerman nam het logement over. Tweede zoon was Anne Johannes, getrouwd met Antje Wobbigje Scheenstra.

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.