UUT DE OOLDE DEUZE 365

REACTIES.

In “uut de oolde deuze”, nummer 361 schreef ik over de familie Van der Oord.
Bram en Joukje van der Oord van Bûterheideveld hadden twee kinderen: Cor en Henk. Cor noemde ik al, hij was op jonge leeftijd overleden in Utrecht, maar ik had Henk niet genoemd. Daar was ik al door lezers opgewezen.38 Brink 9 Feenstra Minkes11663

Zondag 17 september bezocht Jan z’n moeder Annie van der Oord-Nolles in Groningen. Zij had via via het artikel uit de Kermobri gekregen.
Jan mailde: “Mijn vader Hendrik Sake ( Henk) van der Oord, geboren 07-11-1930 en overleden op 17-11-2009 was de zoon van Bram van der Oord en Joukje Hofman en de broer van Cor. Mijn moeder heeft nog veel verhalen uit Makkinga. Ze had al verkering met Henk toen z’n broer Cor zo vroeg te overlijden kwam. Het was op de dag dat Heerenveen met 6-5 van Ajax won op 7 mei 1948, de historische wedstrijd waarin Abe Lenstra de wed-strijd besliste. Moeder woont nog zelfstandig en wordt dit jaar negentig jaar.

In nummer 362 schreef ik over het bezoek van Jan Ottenheim, die gedurende enkele maanden als kind met z’n familie Ottenheim-Driesen in Makkinga als evacuee verbleef. Over de treinreis van Brüggen naar Heerenveen schreef hij dat ze die gelukkig zonder beschieting waren door gekomen. Dit in tegenstelling van vele andere evacuatiereizen. Tante Mien moet zijn tante Mina en zij woonde bij Heijer. Maria Luttens die bij Lolke van der Meulen verbleef was Miep Luttens en het beeldje van Eppie Walda-Post was van St. Joris, de fabriek met die naam.
De kennismaking en bezoek aan Makkinga hebben Jan Ottenheim en z’n kleinzoon als zeer bijzonder ervaren.

Toevallig kwam ik met Hendrik Prakken uit Tronde aan de praat en dat ging o.a. ook over de evacuees die hier in de buurt verbleven.
Volgens Prakken kwamen ze met de tram aan en werden dan naar gezinnen overgebracht. Wij hadden de familie Konings uit Swalmen in de boerderij, bestaande uit 13 personen. Ze gingen naar de Mis in Zorgvlied. Er is nog steeds contact. Mevrouw Konings is dit jaar op 82-jarige leeftijd overleden.

Dan kreeg de HVM nog een mailtje via Forum van Erik Rottink:

Hallo, ik heb jullie site bekeken, leuke gegevens!
Eén van mijn voorouders is Hendrik Hessels Donker, geboren 18 september 1840 in Makkinga, overleden op 5 mei 1892 te Nijensleek.
Hij is een zoon van Hessel Sybrands Donker uit Donkerbroek en Grietje Klazes Scheper uit Boekelte. Beide geboren in 1826, mogelijk in Oldeberkoop, maar vanaf 1836 wonen ze in Makkinga. Hun kinderen zijn hier geboren. Is er informatie over de woonplekken van de gezinnen uit die tijd? I
k ben bezig, schrijft Rottink, met de omlijsting van de stamboom van Donker en ben op zoek naar van alles over deze familie.
Ik kom hier in 1918 meester Adriaan Donker tegen, maar eerder ook al in 1830 Hendrik W. in de Veneburen, maar ook in 1838 Bake Wijtzes, 1842 Jan Bakes, 1844 Vrouw Hendrik K.W. Donker, 1846 A.S. Donker en 1870 Erven Hessel Donker. Wie heeft meer informatie over deze familie?

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.