uut de oolde deuze 362

UUT DE OOLDE DEUZE - 362


Evacuee Jan Ottenheim op bezoek in Makkinga.


Vorig jaar kwam er via de Historische Verening een verzoek binnen van de heer Jan Ottenheim uit Beesel naar gegevens over het verblijf van hun familie tijdens de periode februari 1945 tot mei 1945. Hij was toen 5 jaar.

Ottenheim was samen met twee jongere broertjes en een jongere zus, zijn opa en een tante van vaders kant en naderhand zijn eigen vader ondergebracht in de pastorie aan de Brink.

Hij kon hem niet herinneren of de dominee er toen ook woonde .”Vader ging werken op een boerderij van de familie Cats aan een klinkerweg,” aldus Ottenheim. “Ook de familie Driesen, van mijn moeders kant, was ondergebracht in Makkinga. Ik heb nog wel enkele familienamen kunnen achterhalen waar leden van onze familie onderdak hebben gevonden. Dat waren de familie Haanstra (Bercoperweg), Ale Bos of Bosch (Middelburen), Sybersma (Brink), Lolke van der Meulen (Brink), Familie Heijer, en familie Post (Brink)."

De oom van Jan heette Pierre Ottenheim, van origine timmerman en als zodanig werkzaam bij wagenmaker Haanstra.

Ottenheim had het plan gemaakt om deze zomer Makkinga te gaan bezoeken en samen met een kleinzoon kwam hij woensdag 10 augustus op bezoek, gewapend met fototoestel om de woningen op de foto te zetten waar ze verbleven.


Waarom moest de bevolking uit de streek bij Roermond, zoals uit Reuver, Beesel en Swalmen geevacueerd worden?

De evacuatie werd uitgevaardigd door de Duitsers omdat ze zich tussen de Roer en de Maas als laatste tot het uiterst wilden verdedigen en geen last of tegenwerking van de bevolking konden hebben. Vanaf half september 1944 waren de Amerikanen en Engelsen al aan de overzijde van de Maas gelegen, maar kwamen er niet over, mede door het tegenvallen van de slag om Arnhem en het Ardennen offensief.

De bevolking uit die streek werd per goederentrein vanaf station Brüggen via het Ruhrgebied vervoerd en bij Enschede kwam de trein Nederland weer binnen en reed via Zwolle naar Heerenveen of Groningen. Het was een helse treinrit met beschietingen, maar gelukkig was de familie Ottenheim-Driesen heelhuids in Heerenveen aangekomen. In Beesel bezat de familie Driesen een keramische fabriek, Steenfabriek St. Joris en atelier St. Joris opgericht door Herman Driesen. Ze maakten o.a. kunstvoorwerpen en religieus aardewerk (heiligenbeelden). Deze fabriek is voor een groot gedeelte verwoest tijdens de oorlog en later weer opgebouwd. Beesel is nu nog nationaal, maar ook inter-nationaal bekend vanwege haar keramiek.


De familie Ottenheim kwam vanuit Heerenveen naar Makkinga van februari 1945 tot mei 1945. Ottenheim noemde Alle Bosch, dat werd hun eerste adres in de Middelburen (nu fam. Lemmens). Maar een ongetrouwde zuster van Bosch besliste dat ze ergens anders moesten gaan wonen. Dat werd de Pastorie aan de Brink. In de linkerkant aan de straatkant werden ze met 5 personen ondergebracht. “Tante Mie kwam bij Siebesma aan de Brink en mijn vader en opa kwamen in de rechterkant van de pastorie te wonen. Waar de dominee woonde, is mij niet bekend. Tante Fien kwam bij Geert Cats op het Oost, waar pa ook ging werken en tante Mien woonde bij Heijer, tegenover de dokter. Daar hielp Mien ook wel in de huishouding. Opa en oma Driesen waren bij de familie Post aan de Brink.

Over hun dochter Eppie heb ik nog wel een mooi verhaal. Ze trouwde met Pieter Walda en we zijn in 2003 nog bij haar op bezoek geweest. En ik zag op de schouw  schoorsteenmantel) een beeldje staan, een St Joris. Hoe die daar nu gekomen was? Het was een stoere kleisteker en de familie Post had dit gekregen als dank voor het verblijf en Eppie had dit beeldje bewaard. Maar het is weer terug in Beesel, want dat was afgesproken: als Eppie zou sterven dan ging het beeldje terug.

Een nicht van hun, Maria Luttens, was ondergebracht bij Lolke van der Meulen, tegenover de pastorie aan de straatkant (nu familie Mulder).

We hebben een rondje door het dorp gemaakt waar de familieleden verbleven en er zijn foto’s gemaakt. Herinneringen kwamen weer boven en Jan Ottenheim en z’n familie zijn nog altijd dankbaar voor de opvang. Ook Meine Wemer moet nog genoemd worden, want hij bracht met de vrachtauto de familie’s terug naar hun Limburg.
Jan Oosterhof.
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
0516 441762