Fam. v. d. Oord nr. 361

UUT DE OOLDE DEUZE - 361.
Familie Van der Oord

De Historische Verening kreeg eind juli een mailtje van Margreet Bergsma uit Oldeberkoop. Ze zoekt informatie over haar familie.
Haar grootmoeder, de zus van Bram van der Oord, kwam begin vorige eeuw met haar ouders, broers en zussen naar Makkinga.
Margreet weet erg weinig van haar familie en zou dolgraag meer willen weten.

Nu weet ik dat Bram van der Oord boer was op Buterheideveld, nu de boerderij van de familie Hilbrand van der Zijl. Bram was getrouwd met Joukje Hofman en ze woonden er vanaf 1923/1924 tot 1955. Daarna woonden ze in het dorp aan de Bercoperweg.
Van der Oord kwam niet van hier, hij sprak Hollands en ik had wel eens gehoord dat hij uit Noord Holland afkomstig was. Hij stond midden in de gemeenschap, was bestuurder in de land-bouw, maar ook zeer verdienstelijk voor onze toneelvereniging. Daar werd hij tot erelid benoemd.

In de bewonerslijst van 1918 staat ene Cor van der Oord vermeld. Hij bewoonde nummer 85.
Nu de boerderij van de familie Piet Tjassing.
Dit zijn de gegevens die ik weet en Margreet kon vertellen.
Haar reactie volgde: ze is eigenlijk op zoek naar informatie over Cor van der Oord, dat was de vader van Bram en de overgrootvader van Margreet.

Cor van der Oord was getrouwd met Anna Borst. Zij hadden vijf kinderen:
1. Nicolaas, geboren 1895 te Zijpe en getrouwd met Wietsche Bergsma. In 1948 woonden ze in Groningen.
2. Trijntje, geboren 1897 te Zijpe en getrouwd met Klaas Bergsma. Ze woonden in Schagen.
3. Abraham, geboren 1899 te Zijpe, getrouwd met Joukje Hofman, woonden in Makkinga.
4. E.G. geboren 1906 in Oude Niedorp en
5. P.C. geboren 1911 te Oude Niedorp.

“Mijn opa Klaas Bergsma, getrouwd met Trijntje had de kweekschool gedaan en is terug-gegaan naar Hoorn. Ze hebben jarenlang hun ouders Cor en Anna in huis gehad. In ieder geval tot 1948, toen Anna is overleden”, vertelde Margreet.
Cor en Anna zijn waarschijnlijk in 1923 uit Makkinga vertrokken. Na het overlijden van z’n vrouw verbleef Cor afwisselend bij de kinderen. Hij zou verschillende beroepen gehad hebben. Maar wanneer kwam de familie naar Makkinga? Tussen 1911 en 1918! In 1918 pachtte hij de boerderij van de familie Willinge Prins, nu Tjassing. Hij stond te boek als landbouwer, groenteman en paardenhandelaar en misschien als kroegbaas?

Dan nog wat gegevens over hun derde zoon Bram. Hij was dus boer en hij zou de boerderij daar in 1923/24 gebouwd hebben. Bram was toen 24 jaar. Maar waar kwam het geld vandaan om daar een grote boerderij te bouwen? Dan komen we bij Joukje Hofman. Zij was een dochter van Hendrik Reinder Hofman en Geesje Tiesinga. Hofman kwam van Zevenhuizen/Leek en was overleden op 7 december 1902 op 27 jarige leeftijd. Joukje was geboren op 10 augustus 1901. Op 13 mei 1915 hertrouwde Geesje met Sake Marks. Deze Marks was ook weduwnaar en was getrouwd geweest met Geertje Boverhof uit Oldeberkoop. Ze trouwden op 12 mei 1911en Geertje stierf op 2 mei 1913. Ze woonden toen in Elsloo. Margreet vertelde dat in 1924 er een boedelscheiding plaatsvond tussen Joukje Hofman (ze was 23 jaar), als dochter van haar moeder Geesje en haar stiefvader Sake Marks. Twee dagen na deze boedelscheiding trouwden Bram van der Oord en Joukje Hofman! Het is niet onmogelijk aan te nemen dat een deel van dat geld in de boerderij op Buterheideveld is gestoken!!
Dan nog gegevens over zoon Cor, die zo vroeg overleden was. Cor studeerde voor dierenarts in Utrecht en is 6 mei 1948 daar bij het busstation in elkaar gezakt en overleden aan een hartaanval. Hij was nog maar 21 jaar. Cor en z’n ouders liggen in Makkinga begraven.

Wie meer gegevens heeft over de familie Van der Oord kan met mij contact opnemen. Er zijn weinig foto’s van deze familie en foto’s zijn dan ook welkom.
Mede namens Margreet Bergsma,
Jan Oosterhof
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Tel. 0516 441762.